builderall

autismecoaching

Why fit in when you were born to stand out.

Autismecoaching voor particulieren

Zowel kinderen, jongeren als volwassenen zijn welkom.
Er wordt niet gewerkt met wachtlijsten.

Deze begeleidingsvorm richt zich op mensen met een (vermoeden van) autismespectrumstoornis met normale tot hoge begaafdheid én hun omgeving. Het doel is om hen te helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, het omgaan met prikkels en het vergroten van zelfredzaamheid. Er wordt ondersteuning geboden bij verschillende aspecten van het dagelijks leven, zoals o.a. het plannen van activiteiten, het omgaan met veranderingen, sociale omgang en het vinden van passend werk of een opleiding.

Bij kinderen en jongeren wordt er extra aandacht besteed aan de sociale omgang met leeftijdsgenoten.

De kracht van dit traject ligt hem in het doel om voldoende inzichten en handvaten te bieden waarmee de persoon met autisme zelf dagdagelijks mee aan de slag kan gaan. Want, op basis van onze eigen ervaring weet ik dat het niet gaat over het aantal uren therapie of begeleiding die je krijgt, maar wel over de concrete inhoud ervan en hoe je dit elke dag kan toepassen om meer rust en voorspelbaarheid te brengen. Maatwerk is hierbij de sleutel tot succes.

Tevens is het ook belangrijk om het hele netwerk te betrekken waar mogelijk. Denk hierbij aan ouders, familie, school, werkomgeving, vrijetijdsbesteding enz.

Online sessies zijn mogelijk, ook buiten de kantooruren. 

Ben jij ook op zoek naar concrete inzichten en handvaten?
Maak dan een afspraak voor een verkennend gesprek.

Autism doesn’t come with a manual.
It comes with a parent that never gives up.

Mijn persoonlijke getuigenis

Wanneer wij als ouders te horen kregen dat bij één van onze kinderen de diagnose autisme weerhouden werd, dan vielen in eerste instantie bepaalde puzzelstukjes plots op zijn plaats. Nadien volgden vooral heel wat emoties en vragen, ook over de toekomst. Jarenlang hebben we wachtlijsten doorlopen en talrijke gesprekken gehad met allerlei dienstverleners. Urenlang zijn we met onze zoon van her naar der gereden voor persoonlijke begeleiding, allemaal om hem de best mogelijke zorg te geven.
Al die moeite ten spijt konden we niet vermijden dat hij zich op school niet begrepen voelde en in mei 2020, op de leeftijd van 10 jaar, voor de 2de maal in een depressie belandde. Het brak ons hart. 

Dankzij de verschillende opleidingen die ik volgde binnen dit thema, kwam de ene eyeopener na de andere. Met mijn ervaring als coachend ondernemer slaagde ik erin om als mama tussen al die professionals de juiste weg te vinden. Gaandeweg hebben we onze zoon enorm zien groeien en openbloeien tot een gelukkige tiener die prima functioneert in het reguliere onderwijs. De positieve impact is bij heel ons gezin voelbaar.
Hoewel het vandaag nog amper merkbaar is voor de buitenwereld, zal het autisme binnen ons gezin er altijd zijn.
Ik kan alleen maar besluiten dat autisme een verrijking is in ons leven.

Vertel me jouw verhaal en laat ons samen de uitdagingen en mogelijkheden verkennen die voor jou en je omgeving belangrijk zijn.

Reviews van happy people

People with autism are colorful.
They are often very beautiful, and like the rainbow, they stand out.

Opmaak van een sensorisch profiel

Een sensorisch profiel geeft een waardevol inzicht in de manier waarop iemand informatie waarneemt en verwerkt. Door over- en/of ondergevoeligheid voor bepaalde prikkels te identificeren, kunnen we beter begrijpen hoe iemand de wereld om zich heen ervaart en met deze prikkels omgaat. Het helpt niet alleen bij het creëren van een comfortabelere omgeving voor mensen met specifieke zintuiglijke behoeften, maar bevordert ook empathie en begrip voor elkaar. Het identificeren van deze voorkeuren kan ook bijdragen tot het optimaliseren van leermethoden, werkplekomgevingen en communicatiestrategieën.
Denk bv. aan het verbeteren van persoonlijke relaties en prestaties.

Voor de opmaak van een sensorisch profiel, maken we gebruik van de methode van Olga Bogdashina. De checklist bestaat uit 232 vragen en kan worden ingevuld door ouders of door de persoon met autisme zelf, eventueel met hulp. Omdat het aantal vragen vrij hoog is en we uiteraard een overbevraging willen vermijden, werd de checklist opgesplitst in 8 delen van 29 vragen. Zo hoeft niet alles in één keer beantwoord te worden en zorgen we voor voldoende voorspelbaarheid.
Er wordt gepeild naar reacties op zintuiglijke prikkels op gebied van zien, horen, ruiken, tast, smaak, evenwicht, houding en beweging.
De scores worden in de vorm van een regenboogprofiel weergegeven, waarbij elk zintuig een eigen kleur heeft. De opmaak van een sensorisch profiel gaat steeds gepaard met een terugkoppelgesprek van 1u waarin meer toelichting op maat wordt gegeven.

Heb je hierover vragen en wil je eerst wat meer duiding?
Maak dan een afspraak voor een verkennend gesprek.

Reviews van happy people